Puhdasta ruokaa

Miellyttää minua

Toteuttamiskelpoinen

Virkistää taloutta

Gluteeni ja vehnä on jatkuvasti suuremmalle joukolle ongelma. Nykyisin kaikki joko joutuu kosketuksiin ( pelto,puimuri, kuivuri, mylly, tehdas..) gluteeniviljojen kanssa. Myös käsittämättömän moneen paikkaan lisätään vehnää jossain muodossa ( säilykkeet, ketsupit, salaatinkastikkeet yms. sis vehnäpohjaista etikkaa, karkit, keksit, jäätelöt, hillot yms vehnäpohjaista glukoosisiirappia, myös liha ja maitotuotteissa on usein vehnää). Oikeastaan on vähän kumma miksi kaikki pitää tavalla tai toisella "saastuttaa" vehnällä.

Ilman kummempia investointeja voisi osa tiloista yhteistyöllä viljellä puhtaasti gluteenittomia lajikkeita ( kaura, tattari, hirssi, kvinoa, hamppu, pellava, herne, lupiini,härkäpapu yms). Gluteeniton kuivuri ja  mylly käsittelisi tuotteet. Gluteenivapaassa tehtaassa tuotteita voisi jauhaa, litistää, säilöä, pakata. Monia mainitsemiani tuotteita tuodaan ulkomailta, koska niitä ei saa puhtaana kotimaasta. Kasvissyönnin lisääntyminen tuo markkinoita kotimaisille (gluteenivapaille) valkuiaskasveille. Gluteenittomalle kauralle ja sen jatkojalosteille on kysyntää myös rajojen ulkopuolelle. Gluteenittomien leipien, keksien, murojen, välipalapatukoiden, pikapuurojen, näkkileipien yms kysyntä kasvaa jatkuvasti. Monia mainitsemiani elintarvikkeita voidaan valmistaa lähes samoilla kustannuksilla gluteenittomana/ vehnättömänä, jos koko ketju saataisiin mukaan. Tällä hetkellä raaka-aineen saatavuus on hankalaa ja kallista, eikä aina edes tuotteen myyjä ole varma onko tuote gluteenivapaa ( esim. jäätelö, suklaat, siemenet, sinapit yms.) Vaikka hippunenkin vehnää on vain pienelle osalle todella vaarallinen asia, onhan se perheen kesken, työpaikalla tai joukkoruokailussa helpompaa, jos kaikki saa syödä vaikka samoja suolakurkkuja, ketsuppia, kaurapuuroa tai jäätelöä, kuin että annoksia on erilaisia.